Olen pitkään haaveillut sitruuna-marenki piirakan tekemisestä. Tällä viikolla en ollut vielä leipoa mitään, joten päätin kokeillä tätä. Piirakka oli suhteellisen helppo tehdä. Marenki päällystettä jäi yli, joten tein lopusta vaahdosta marenkeja, jotka värjäsin vaaleanpunaisiksi tomuvärillä.
POHJA:
100 g margariinia
2 1/2 dl jauhoja
2 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl vettä
TÄYTE:
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vettä
2 rkl jauhoja
25 g margariinia
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista
MARENKI:
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1. Sekoita pehmeään rasvaan kuivat aineet. Lisää vesi. Painele tai kauli taikina vuoidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä kylmässä 15 min. Pistele haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa noin 15 min.
2. Mittaa kaikki täytteen ainekset kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja kuplii hieman.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten.
4. Ota pohja uunista, levitä täyte ja marenki. Marengin voi joko levittää tai pursottaa. Jatka paistamista uunin alimmalla ritilällä noin 10 min tai kunnes marenki saa vähän väriä.
Piirakka on parhaimmillaan vähän jäähtyneenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti