Nyt on ollut
taas hurjan pitkä tauko. Syksyllä aikaa on vienyt pääasiassa lukion aloitus.
Nyt päätin ryhdistäytyä, kun blogin 2-vuotissynttäritkin ovat täälä viikolla.
Nyt vuorossa omenapiirakkaa, vaikkakin omena-aika alkaakin olla ohitse. Tämä on
tehty amerikkalaiseen tyyliin taikinakannella.
Taikina:
6 dl
vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl
sokeria
220 g
huoneenlämpöistä voita
1/2-1 dl
vettä
Täyte:
6 (noin 1kg)
omenaa, mieluiten granny smith
1/2 dl
sokeria
1/2 dl
fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria
1 rkl
sitruunamehua
1 rkl
kanelia
1/4 tl
muskottipähkinää
ripaus
suolaa
2 rkl voita
1 1/2 tl
maissijauhoja, vehnäjauhotkin käy
Laita
jauhot, suola ja sokeri monitoimikoneeseen. Lisää voi ja käynnistä kone, kunnes
seos kiinteytyy. Kaada vettä pikkuhiljaa koneen käydessä, kunnes taikina on
kiinteää. Muotoile taikina palloksi ja jaa kahtia. Kelmuta taikinat ja anna
levätä jääkaapissa tunti.
Ota toinen
taikina jääkaapista ja kauli jauhoitetulla pöydällä pyöreäksi vuokaa
suuremmaksi levyksi. Nosta kaulimen avulla vuokaan ja leikkaa ylimääräinen
taikina varovasti veitsellä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin.
Kuori ja
pilko omenat. Lisää joukkoon loput täytteen ainekset ja sekoita. Kaada täyte
vuokaan. Kauli jäljella oleva taikina vuoan kokoiseksi ja nosta se täytteen
päälle. Painele taikinalevyt reunasta kiinni, jotta täyte ei valu ulos. Leikkaa
veitsellä taikinakanteen koristekuviot, jotta höyry pääsee ulos. Paista
piirakkaa 220 asteisessa uunissa 45-55 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti